Nagy Anikó

coach, tréner, tanácsadó

Hiszek az emberekben, a változásban. Abban, hogy mindenki rendelkezik belső erővel és a jelenleginél többet is ki tud hozni magából.

Az ismeretlentől addig félünk, amíg meg nem ismerjük

2019-08-08

A változás kimenetele ismeretlen. Az ismeretlentől félünk. Amitől félünk, azt elkerüljük. Vagy megismerjük.

Változni nem mindig egyszerű, sőt, olykor kimondottan nehéz. Főleg az elején, mert komoly erőfeszítést igényel elindulni. Nem könnyű elhagyni az évek során felhalmozott félelmeket, megváltoztatni magunkban a negatív gondolatokat, átfordítani a gondolkodásunkat pozitív irányba. Kizárni a külvilágot, a korlátozó hiedelmeket, a befolyásoló tényezőket, elhatárolódni a nem támogató, visszahúzó környezettől.

Sokszor a rosszra, a kudarcokra fókuszálunk, alulértékeljük magunkat, ezért neki sem kezdünk a változásnak. Holott legalább ugyanannyi pozitív példával is rendelkezünk. Mindenkinek annyi tapasztalata van, amennyit eddig megélt. És ne mondja senki, hogy az mind rossz volt. 🙂

Gyakran a félelmeink irányítanak minket, nem hiszünk, nem bízunk magunkban, hogy képesek vagyunk rá, hogy meg tudjuk csinálni, el tudjuk érni a céljainkat, megvalósítani a vágyainkat, álmainkat. A sok jó között kiválasztjuk azt az egy pici rosszat és felnagyítjuk, ráfogjuk, hogy amiatt nem fog sikerülni, ezért inkább bele sem kezdünk.

Előfordul az is, hogy nem is az a kérdés, hogy mit szeretnénk, mert az már megvan, hanem hogy el merünk-e köteleződni mellette és elindulni felé. Sokszor feltételhez kötjük, halogatunk. Majd akkor, ha…, még megvárom, hogy…, stb.

A változás ott kezdődik, hogy szembenézünk vele. Hogy megváltoztatjuk a hozzáállásunkat arról, hogy változni félelmetes. Változni csodálatos lehetőség. Mindent önmagunkból indítunk. És amit megvalósítunk odabent, az megjelenik odakint. A sikerélmény hamar jön. Amint megtesszük az első lépést, örülünk, büszkévé és bátorrá válunk.

Ha adunk egy esélyt – legalább gondolatban – annak, hogy képesek vagyunk rá, úgy is lesz.

A folytatásban: Hogyan támogatja a változást a coaching, miben segít egy coach?