Nagy Anikó

coach, tréner, tanácsadó

Hiszek az emberekben, a változásban. Abban, hogy mindenki rendelkezik belső erővel és a jelenleginél többet is ki tud hozni magából.

Hogyan támogatja a változást a coaching, miben segít egy coach?

2019-08-09

Ahogy egy induló projektnek, úgy a coaching folyamatnak is van egy célja, mérföldkövei, melyet a megrendelő határoz meg. A coachingban az ügyfél, vagyis a coachee definiálja az elérendő célt, részcélokat, ő a tulaja és a szponzora is a projektnek.

A projektvezető összeválogatja a csapatot aszerint, hogy kinek van már hasonló múltbéli tapasztalata. A coaching is épít a múltbéli akár saját, akár a környezetben látott pozitív példákra.

A coachee határozza meg, hogy kiket von be a céljainak elérése érdekében, milyen lehetőségekkel él a projektje során.

A kezdeti csapatépítéskor a vezető feltérképezi a résztvevők azon erősségeit, melyet jól fognak tudni hasznosítani. A coach is – a kölcsönös bizalom kialakítása után – megerősíti a coachee egyéni képességeit (mert mindenkinek számtalan van 🙂 ). Ezek által nő a magabiztosság.

A projektvezető és a coach is összefogja, strukturálja, keretbe foglalja a projektet, folyamatot, segít a fókuszt a célon tartani. A csapat közösen kidolgozza a megvalósítási akciótervet és haladási ütemet.

Minden státuszmeetingen (találkozón) megbeszélik az aktualitásokat, hogy hol tartanak a résztvevők és mi lesz a következő lépés.

Ahogy a projektvezető, úgy a coach is segít az elakadások feloldásában, akadályok leküzdésében, megoldási javaslatok kidolgozásában, támogatja a résztvevőt, a folyamatot. A projektvezető és a coach is nyomon követi a projekt haladását, a végrehajtási lépéseket.

A folyamat végén mindkét esetben történik egy lessons learned vagy retrospektív megbeszélés, hogy a jövőre nézve rögzítésre kerüljenek a tanulságok és a sikerek.

A coaching folyamat pozitív mellékhatásai lehetnek:

  • megváltozik a gondolkodásunk
  • nyitottabbá válunk saját magunkra
  • nő az önbizalmunk, magabiztosságunk
  • javulnak a kapcsolataink
  • kevesebb lesz a konfliktusunk
  • átalakulhat a környezetünk
  • könnyebben kezeljük a stresszt
  • fejlődik a személyiségünk

Ami belőlünk jön, az mi vagyunk.  Ami mi vagyunk, abban hiszünk. Amiben hiszünk, azt meg tudjuk valósítani.

A változás apró lépések megtételével kezdődik.

Hogy megéri-e belevágni? Azt mindenki döntse el maga 🙂