Nagy Anikó

coach, tréner, tanácsadó

Hiszek az emberekben, a változásban. Abban, hogy mindenki rendelkezik belső erővel és a jelenleginél többet is ki tud hozni magából.

Válasz a „mivel foglalkozol” kérdésre – avagy mi is az a coaching a hétköznapokban

2019-08-13

  • Te mivel foglalkozol?
  • Emberekkel.
  • Szóval HR-es vagy.
  • Te mit csinálsz?
  • Embereket támogatok a fejlődésükben.
  • Szóval pszichológus vagy.
  • Te mivel foglalkozol?
  • Embereknek segítek.
  • Aha, az jó.

Amikor megkérdezik, mivel foglalkozom, gyakran születnek a fentiekhez hasonló párbeszédek 🙂

A coach részben mindegyik, de teljesen egyik sem. Lényegének megmutatására – a múltkori irodai példa után (https://nagyaniko.com/2019/08/09/hogyan-tamogatja-a-valtozast-a-coaching-miben-segit-egy-coach/) – most egy másik hétköznapi hasonlaton választottam.

A coaching olyan, mint a túrázás. A megfelelő út kiválasztásakor figyelembe vesszük egyéni képességeinket és elképzelésünket, mekkora távot szeretnénk teljesíteni, hova szeretnénk eljutni, mit szeretnénk megismerni.  A túravezetőnek az a feladata, hogy elkísérjen minket ezen az úton.

A tempó, haladási ütem egyéni, függ az eddigi tapasztalatoktól, gyakorlottságtól, edzettségi szinttől, körülményektől.

A túravezető végig velünk van, feladata motiválni, bátorítani, biztatni a túra teljes időtartama alatt, hogy a legjobb teljesítményt nyújthassuk, befejezzük a túrát és célba érjünk. Ha elfáradunk, visszafordulnánk, ott van, elmondja, hogy hol tartunk, mekkora távot tettünk már meg az induláshoz képest és ösztönöz minket a továbbhaladásra.

A túravezető végig segít a kijelölt úton maradni. Hogy ne térjünk le róla, ne tévedjünk el, ne menjünk zsákutcákba.

Ha kereszteződéshez érkezünk, segít feltérképezni az egyes válaszutak előnyeit, nehézségeit, a benne rejlő lehetőségeket. Hogy végül melyik út mellett döntünk és haladunk rajta tovább, függ a saját célunktól.

Az utunk során rálátunk környezetünkre más nézőpontokból is. A túravezető megmutatja a környéket a lentről, a földről és a magasból, egy kilátóból is. Felhívja olyan dolgokra a figyelmet, amit nélküle nem vennénk észre. Egyedül csak az útra koncentrálnánk, vele viszont a túraútvonal egyéb részleteit is megismerhetjük.

A túravezető mindvégig figyel ránk. A teljes kirándulás időtartama alatt kellemes környezetben, jól érezzük magukat, kikapcsolunk a mindennapokból és magunkra koncentrálunk.

Amikor utunk végére érünk, büszkén mondjuk magunknak, hogy ügyesek vagyunk, megcsináltuk 🙂